H νήσος του Θανάτου – Ο εξωτικός παράδεισος που κρύβει ένα θανάσιμο μυστικό

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αποκαλούν το νησί Koh Tao της Ταϊλάνδης παράδεισο. Το θέρετρο διαθέτει κρυστάλλινα νερά και στις ακτές συναντά κανείς γεμάτα ζωή beach bar.

Αλλά για κάποιους επισκέπτες, το Koh Tao έχει μια θανάσιμη φήμη. Τουλάχιστον εννέα Ευρωπαίοι τουρίστες έχουν πεθάνει ή εξαφανιστεί εκεί από το 2014. Οι βρετανικές εφημερίδες πλέον το ονομάζουν η «νήσος του θανάτου».

Τώρα, ο ισχυρισμός μιας 19χρονης Βρετανίδας ότι βιάστηκε τον Ιούνιο στο Koh Tao, εστίασε και πάλι την προσοχή στην ταραγμένη ιστορία του νησιού και αμφισβητεί ξανά την αστυνομική αντιμετώπιση σοβαρών εγκλημάτων εναντίον τουριστών.

Αρχικά, η αστυνομία αρνήθηκε ότι υπήρξε βιασμός και μάλιστα τόσο σθεναρά που συνέλαβε χρήστες οι οποίοι ισχυρίστηκαν κάτι τέτοιο σε αναρτήσεις τους στο Facebook. Η αστυνομία εξέδωσε επίσης εντάλματα σύλληψης για έναν συντάκτη εφημερίδων στη Βρετανία και έναν διαχειριστή σελίδων στο Facebook στην Καλιφόρνια.

Μετά την έναρξη μιας έρευνας και τη συνέντευξη της γυναίκας στη Βρετανία, η αστυνομία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία και οι αρχές έκλεισαν την υπόθεση. Είπαν ότι θα ανοίξουν την υπόθεση πάλι αν προκύψουν νέα στοιχεία.

Η Ταϊλάνδη, με περίπου 35 εκατομμύρια επισκέπτες τον περασμένο χρόνο, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Η κυβέρνηση, η οποία διοικείται από μια στρατιωτική χούντα από το 2014, είναι ευαίσθητη σε κριτική που θα μπορούσε υπονομεύσει τη φήμη της χώρας.

Σε μια πατριαρχική κοινωνία όπου το κίνημα #MeToo είναι ανύπαρκτο, ορισμένοι αξιωματούχοι πρότειναν ότι οι γυναίκες ευθύνονται για το βιασμό ή τη σεξουαλική παρενόχληση που μπορεί να δεχτούν επειδή ντύνονται προκλητικά.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Prayuth Chan-ocha, είχε μιλήσει αρνητικά για την ενδυμασία και τη συμπεριφορά των ξένων γυναικών  σύντομα μετά τη δολοφονία δύο Βρετανών τουριστών, του David Miller και της Hannah Witheridge, στο Koh Tao το 2014. Η γυναίκα βιάστηκε πριν δολοφονηθεί.

«Πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι όμορφη και ασφαλής και μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν, να φορούν μπικίνι όπου θέλουν», είπε ο πρωθυπουργός. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι εννοούσε μόνο ότι οι ξένοι επισκέπτες πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Νεκροί τουρίστες  

Ένας Γάλλος τουρίστας 29 ετών, ο Dmitri Povs, επίσης βρέθηκε κρεμασμένος το 2015 με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του. Η αστυνομία έκανε λόγο για αυτοκτονία. Πέρυσι μια 23 ετών Ρωσίδα εξαφανίστηκε και η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πνίγηκε στη θάλασσα. Ένας 33χρονος Μολδαβός, ο Alexandr Bucspun, ο οποίος πέθανε τον Οκτώβριο, αφού είχε πάει για νυχτερινό μπάνιο, θεωρήθηκε νεκρός από πνιγμό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μέλη της οικογένειας αμφισβήτησαν τα πορίσματα της αστυνομίας.

Το Koh Tao έχει εδώ και πολύ καιρό τη φήμη του καταφυγίου για το οργανωμένο έγκλημα και ενός τόπου όπου η αστυνομία προστατεύει τα τοπικά συμφέροντα.

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας του βιασμού, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η αστυνομία έχει αντιμετωπίσει τα συνδικάτα του εγκλήματος. «Παραδεχόμαστε ότι στο παρελθόν υπήρχε μια μαφία που επωφελήθηκε από τους τουρίστες», είπε αλλά επιμένει πως το ζήτημα έχει λυθεί.

Αυτό το καλοκαίρι, η νεαρή γυναίκα από τη Βρετανία ήρθε στο Koh Tao τον Ιούνιο με μια ομάδα ανδρών φίλων. Η ίδια και ένας από τους φίλους της, ο Martin Phu, πήγαν σε ένα δημοφιλές beach bar και παρήγγειλαν ποτά μετά τα μεσάνυχτα στις 26 Ιουνίου.   Σύντομα άρχισαν να ζαλίζονται, έφυγαν από το μπαρ και τελικά λιποθύμησαν αμφότεροι στην παραλία.

Όταν η νέα γυναίκα συνήλθε, ώρες αργότερα, ο Phu δεν ήταν εκεί αλλά ένας άγνωστος άνδρας που την κοιτούσε επίμονα, τράπηκε σε φυγή. Κάποιος της είχε αφαιρέσει τα εσώρουχα και αμέσως κατάλαβε πως είχε πέσει θύμα βιασμού. Το τηλέφωνό της, τα λεφτά και οι πιστωτικές της κάρτες είχαν επίσης κάνει φτερά.

Πήγε αμέσως στο χόστελ όπου έμεναν και λίγο αργότερα επέστρεψε και ο Phu. Ήταν εμφανώς ταραγμένη και είπε στους παριστάμενους πως είχε βιαστεί. Ένας άλλος φίλος της, μαζί με τον Phu, κατάφεραν να βρουν το μπλουζάκι της που ήταν λεκιασμένο και πιθανόν να διατηρούσε ίχνη DNA που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε σε Ταϊλανδό δημοσιογράφο, το Σεπτέμβριο, ο κ. Phu δήλωσε βέβαιος πως η γυναίκα έλεγε την αλήθεια, απορρίπτοντας τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στην Ταϊλάνδη, ότι δήθεν κατασκεύασε την ιστορία του βιασμού για να αποκρύψει κάποια ερωτική σχέση από το αγόρι της.

«Νομίζω ότι είναι τρελό. Αν θες να κρύψεις ένα πρόβλημα δεν δημιουργείς ένα μεγαλύτερο».

Η διευθύντρια του χόστελ, Pattara Jamtrakul, παρότρυνε την κοπέλα να καταγγείλει τον βιασμό στην αστυνομία αλλά εκείνη ήθελε να φύγει από το Koh Tao με το επόμενο πλοίο, για το οποίο η ομάδα είχε εισιτήρια.

«Δεν μπορούσα να μιλήσω σε κανέναν, ήμουν τρομοκρατημένη», δήλωσε η γυναίκα στους Times του Λονδίνου, στην μόνη συνέντευξη που παραχώρησε για την περιπέτειά της. «Απλά ήθελα να φύγω από εκείνο το νησί».

Την επόμενη μέρα, η γυναίκα και ο Phu πήγαν στην αστυνομία του κοντινού Koh Phangan και ανέφεραν τον βιασμό και τη ληστεία. Ο αξιωματικός στον οποίον απευθύνθηκαν έκανε δεκτή την καταγγελία της ληστείας αλλά αρνήθηκε να καταχωρήσει τον βιασμό ή να παραλάβει το μπλουζάκι που μπορούσε να διατηρεί ίχνη του εγκλήματος.

«Δεν της προσέφεραν καμία ιατρική βοήθεια, ούτε την εξέτασαν», είπε η μητέρα της.

Ο Ταϊλανδός επικεφαλής των ερευνών ισχυρίζεται πως η γυναίκα δεν ανέφερε ποτέ ότι είχε βιαστεί. «Δεν το κατήγγειλε ποτέ. Κάλεσα τον αξιωματικό υπηρεσίας και τον ρώτησα προσωπικά», λέει ο Surachate.

Μία εβδομάδα αργότερα, η νέα γυναίκα επέστρεψε στη Βρετανία και ο κ. Phu επέστρεψε στο Koh Tao, όπου προσπάθησε να καταγγείλει τον βιασμό στην αστυνομία, με τη βοήθεια της διευθύντριας του χόστελ.

Στη Βρετανία, η γυναίκα είπε στην μητέρα της ότι την είχαν βιάσει. Υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και δέχτηκε συμβουλευτική από το κέντρο για την αντιμετώπιση περιστατικών βιασμών.

Μετά την αστυνομία, μητέρα και κόρη απευθύνθηκαν και στα βρετανικά ΜΜΕ, που είχαν καλύψει εκτενώς στο παρελθόν τους θανάτους στον «τουριστικό παράδεισο».

Αντιδρώντας στην δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση, η αστυνομία της Ταϊλάνδης υποστήριξε πως ήταν αδύνατο να έχει βιαστεί στη συγκεκριμένη παραλία, τη συγκεκριμένη νύχτα, καθώς η παλίρροια ήταν στο τοπικό υψηλό της και η τουριστική περιοχή ήταν γεμάτη κόσμο.

Μάλιστα η αστυνομία έστειλε έναν επιθεωρητή στην Βρετανία για να πάρει κατάθεση από την γυναίκα και να παραλάβει το μπλουζάκι. Ο επικεφαλής των ερευνών κ. Surachate ισχυρίστηκε αργότερα πως η εγκληματολογική ανάλυση κατάφερε μεν να εντοπίσει DNA άνδρα, αλλά δεν βρήκε κανένα ίχνος σπέρματος.

Στη συνέχεια η αστυνομία υποστήριξε πως συνέκρινε το συγκεκριμένο DNA με αυτό 20 ανδρών στο Koh Tao που είναι συχνά ύποπτοι για εγκλήματα, αλλά δεν ταίριαζε με το γενετικό υλικό κανενός.

Ο Surachate είπε ότι οι αρχές ρώτησαν περισσότερους από 200 ανθρώπους για το περιστατικό, αλλά καμία κατάθεση δεν συμφωνούσε με τους ισχυρισμούς της κοπέλας.

«Δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι βιασμός όντως συνέβη», είπε ο επικεφαλής των ερευνών, που πρόσφατα προήχθη σε επίτροπο μετανάστευσης.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε των 12 συλλήψεων χρηστών του Facebook, επειδή, όπως είπε, είχαν διαμοιράσει μία ανάρτηση που φωτογράφιζε εσφαλμένα έναν άνδρα ως ύποπτο, με αποτέλεσμα αυτός να χάσει την δουλειά του.

Έως και 5 χρόνια κάθειρξης  

Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν τώρα ποινές κάθειρξης έως και 5 ετών ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί την αστυνομία ότι κυνηγά τα «ηλεκτρονικά αδικήματα» για να αποτρέψει τον κόσμο από το να αμφισβητήσει δημοσίως την πρόχειρη έρευνα στην υπόθεση βιασμού.

 

lifo.gr με πληροφορίες από New York Times 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί